راهنمای پناهندگی در کانادا
این راهنما برای افرادی است که در کانادا درخواست پناهندگی کرده اند و به موارد زیر خواهد پرداخت:
الف) چطور برای پرونده ی پناهندگی در کانادا تصمیم گیری می شود
ب) هیئت تصمیم گیرنده ی مهاجرت و پناهندگی چه کارهایی انجام می دهد
ج) پناهجو چه کارهایی باید انجام دهد
معرفی سیستم پناهجوپذیری کانادا
هیئت مهاجرت و پناهجوپذیری کانادا یک موسسه ی قضایی مستقل است که مسئولیت تصمیم گیری برای اعطای پناهندگی در کانادا را بر عهده دارد.
شما می توانید به عنوان پناهنده در کانادا شناخته شوید اگر: ترس موجهی از آزار و اذیت به دلیل نژاد، مذهب، ملیت، اعتقادات سیاسی و یا عضویت در گروه های خاص اجتماعی داشته باشید. افرادی که نیاز به حمایت دارند باید نشان دهند که در صورت بازپس فرستاده شدن به کشورشان با خطر شکنجه مواجه می شوند.
تعاریف
محرومیت از درخواست: انجام ندادن به موقع درخواست هایی که توسط هیئت تصمیم گیری پناهندگی اعلام می شود همانند ارائه نکردن فرم اطلاعات شخصی، عدم حضور در جلسات تعیین شده، پاسخ ندادن به نامه ها و ... به معنی انصراف از پیگیری درخواست پناهندگی می باشد و هیئت اینچنین نتیجه می گیرد که فرد متقاضی مایل نیست که روند پناهندگی خود را ادامه دهد و به همین دلیل پرونده را مختومه اعلام می کنند. در صورتی که پرونده ای مختومه اعلام گردید، فرد حق بازگشایی مجدد و تصمیم گیری را از دست داده است.
پناهنده شخصی است که شرایط مندرج در کنوانسیون 1951 سازمان ملل در ژنو را دارا باشد. در معنای عام پناهجو فردی است که به دلیل عضویت در گروه خاص اجتماعی، نژاد، ملیت، مذهب و یا اعتقادات سیاسی از کشور خودش فرار کرده باشد و ترس موجهی از شکنجه و آزار و اذیت در وصرت بازگشت به کشورش داشته باشد.
وکیل حقوقی شخصی است که به عنوان نماینده ی شخص پناهجو امورات قانونی را پیگیری می کند. این شخص می تواند یک عضو قانونی کانون وکلا باشد و در ازای خدمات ارائه شده دستمزد دریافت کند. همچنین وکیل حقوقی می تواند یکی از اعضای فامیل و یا دوستان باید که به شخص پناهجو کمک می کند و در ازای این خدمات دستمزدی دریافت نمی کند.
واجد شرایط پناهجویی: این اولین مرجله ای است که پناهجو باید آن را انجام دهد. یکی از افسران اداره ی مهاجرت با انجام مصاحبه ای تصمیم می گیرد که چنانچه فرد متقاضی شرایط ارائه ی درخواست را دارد و در صورت دارا بودن شرایط، او را به هیئت تصمیم گیرنده ارجاع می دهد.
افراد غیر مجاز برای درخواست پناهندگی افرادی هستند که شرایط ارائه ی درخواستشان را دارا نمی باشند و نمی توانند از کانادا درخواست حمایت کنند. این افراد معمولا شامل کسانی می باشد که در جرم های جدی و غیر سیاسی در خارج از کانادا دست داشته اند، در اقدامات ضد صلح شرکت کرده اند، دارای جرم های جنگی یا جرم هایی ضد بشری هستند.
کمک حقوقی خدماتی است که بعضی از استان ها و یا بخش های دولت کانادا ارائه می کند. این کمک ها برای پرداخت هزینه های وکیل و دیگر موارد اداری است که شخص پناهجو قادر به پرداخت آن ها نمی باشد.
اعضا: به افرادی گفته می شود که در جلسات دادگاه شرکت می کنند و برای پرونده های پناهندگی از طرف هیئت مهاجرت و پناهندگی تصمیم گیری می کنند.
اقامت دائم: اجازه ای است که شخص حق زندگی در کانادا را بدون داشتن شهروندی دارا می باشد.
فرد نیازمند به حمایت شخصی است که در کاناد به سر می برد و ترس موجهی از هرگونه آزار و اذیت و شکنجه در صورت بازگشت به کشورش را دارد.
پناهندگی حقی است که توسط دولت کانادا به شخص پناهجو اعطا می شود و تحت حمایت های دولت کانادا قرار می گیرد.
انصراف به این معنی است که شخص پناهجو تصمیم می گیرد که پرونده ی خود را پیگیری نکند و این تصمیم باید به اطلاع هیئت مهاجرت و پناهدگی کانادا ارجاع شود.
درخواست پناهندگی
چطور باید درخواست پناهندگی بدهم؟
شما می توانید با صحبت کردن با یکی از افسران اداره ی مهاجرت واقع در مرزهای هوایی و یا دریایی و یا همچنین با مراجعه به دفتر اداره ی مهاجرت درخواست پناهندگی دهید. افسران اداره ی مهاجرت تصمیم خواهند گرفت که آیا شما واجد شرایط پناهجویی هستید یا خیر. چنانچه شرایط لازم را دارا بودید پرونده ی شما به هیئت مهاجرت و تصمیم گیری پناهندگی ارجاع داده خواهد شد. به شما یک فرم اطلاعات شخصی (Personal Information Form – PIF) داده خواهد شد که آن را تکمیل نمایید. در آخر، جلسه ای برای تصمیم گیری پرونده شما برگزار می شود و یکی از اعضا در باره ی شما تصمیم گیری خواهد کرد.
من به عنوان یک پناهجو چه وظایفی دارم؟
به عنوان یک پناهجو شما باید:
اطلاعات کامل، صحیح و درستی را ارائه کنید.
در تمام جلسات و ملاقات های تعیین شده شرکت کنید.
تمام نامه های ارای ارسال شده را مطالعه و در مدت زمان تعیین شده پاسخ گویید.
تمام مدارک درخواست شده را به موقع تحویل دهید.
آدرس محل اقامت و شماره تلفن خودتان را ظرف مدت ده روز از تاریخ دریافت فرم اطلاعات شخصی خود ارسال کنید.
آدرس جدید خود را هر زمان که جا به جا شدید به اداره ی مهاجرت اطلاع دهید.
چنانچه وکیل حقوقی خود را تغییر دادید به اداره ی مهاجرت اطلاع دهید.
چنانچه می خواهید جلسه ی رسیدگی شما در شهر دیگری برگزار شود می بایست حداقل بیست روز قبل از آن به اداره ی مهاجرت اطلاع دهید.
چنانچه مایل هستید که زبان رسمی جلسه (انگلیسی – فرانسوی) تغییر کند نیز باید حداقل بیست روز قبل اداره ی مهاجرت را مطلع کنید.
چنانچه مایل هستید که زبان خارجی جلسه (به عنوان مثال فارسی) و مترجم نیز تغییر کند نیز باید حداقل بیست روز قبل اداره ی مهاجرت را مطلع کنید.
چه زبانی را می توانم برای انجام امورات پناهندگی ام انتخاب کنم؟
کانادا دو زبان رسمی دارد: انگلیسی و فرانسوی. شما باید یکی از این دو زبان را برای انجام مکاتبات و امورات پناهندگی انتخاب کنید.
در چه شرایطی اداره مهاجرت تصمیم می گیرد که پرونده ی من محرومیت از درخواست اعلام شود؟
شما از درخواست پناهندگی محرووم می شوید چنانچه:
فرم اطلاعات شخصی خود را به موقع تحویل ندهید.
آدرس و شماره تماس خود را به موقع اعلام نکنید.
در جلسات و ملاقات های تعیین شده شرکت نکنید.
فرم اطلاعات شخصی چیست؟
فرم اطلاعات شخصی یا Personal Information Form – PIF حاوی سوالاتی است در ارتباط با هویت شما، خانواده تان، سابقه ی کار، سربازی، و دیگر موارد زندگی تان از جمله اطلاعات شهروندی و مهاجرتی. شما می بایست به تمام سوالات به دقت پاسخ دهید. همچنین باید توضیح دهید که چرا ار بازگشتن به کشورتان ترس دارید. کاملا مهم است که تمام مسائل و اتفاقات مهم را اشاره کنید. در جلسه ی رسیدگی به پرونده تان شما در مورد کل پرونده تان مورد سوال قرار خواهید گرفت. با توجه به اطلاعات ارائه شده در فرم اطلاعات شخصی در رابطه با پرونده ی شما تصمیم گیری خواهد شد. بنابراین مهم است که اطلاعاتی که ارائه می کنید دقیق و درست باشد.
شما می بایست فرم اطلاعات شخصی را امضا کنید و امضای شما بدین معنی خواهد بود که متعهد شده اید که تمام این اطلاعات صحیح و درست می باشد.
به چه زبانی باید فرم اطلاعات شخصی راتکمیل کنم؟
باید فرم را به زبان انگلیسی یا فرانسوی تکمیل کنید. اگر از مترجم کمک گرفتید او نیز اید فرم شما را امضا کند. اگر از مترجم استفاده نمی کنید باید فرم را امضا کنید و تایید کنید که تمام موارد آن را به خوبی متوجه شده اید.
چقدر وقت دارم تا فرم اطلاعات فردی را تکمیل و ارسال کنم؟
چنانچه فرم را شخصاً از اداره ی مهاجرت دریافت کید باید فرم تکمیل شده را به همراه دو نسخه ی کپی ظرف مدت 28 روز از تاریخ تحویل فرم به آدرس هیئت مهاجرت و پناهندگی کانادا ارسال کنید. اگر فرم به آدرس شما پست شده باشد باید آن را ظرف 35 روز از تاریخ صدور نامه به همراه سه کپی ضمیمه ارسال کنید.
اگر فرم را در مدت تعیین شده تکمیل نکرده و ارسال ننمایم چه اتفاقی خواهد افتاد؟
چنانچه در موعد مقرر فرمتان را ارسال نکنید به این معنی است که از ادامه ی پرونده تان انصراف داده اید و از جلسه ی رسیدگی محروم خواهید شد.
چنانچه نیاز است که تغییراتی در فرم اطلاعات شخصی ام صورت پذیرد چه کارهایی باید انجام دهم؟
چنانچه متوجه هر گونه اشتباهی در فرمتان شدید و یا متوجه شدید که اطلاعاتی را ارائه نکرده اید باید هر چه سریعتر به صورت کتبی اداره ی مهاجرت را در جریان قرار دهید تا این اطلاعات در فرم شما وارد شود. در جلسه ی رسیدگی از شما دلیل تغییرات سوال خواهد شد.
آیا به وکیل حقوقی برای ارائه ی درخواست پناهندگی ام نیاز دارم؟
شما می توانید خودتان این کار را انجام دهید. داشتن وکیل و یا نماینده ضروری نیست. اداره ی مهاجرت هیچ تفاوتی برای کسانی که نماینده ای دارند و یا نه قائل نمی شود. چنانچه مایل هستید که نماینده ای داشته باشید باید هر چه سریعتر با نمایندگان قانونی تماس بگیرید.
چنانچه نماینده ی شما دستمزد دریافت کند می بایست او وکیل قانونی باشد. همچنین می توانید از اعضای فامیل و یا دوستان برای این مورد استفاده کنید اما آنها نباید دستمزدی از شما گرفته باشند. نماینده ی شما باید آماده ی حضور در جلسات رسیدگی به پرونده تان را داشته باشند.
چطور دستمزد وکیل را باید پرداخت کرد؟
چنانچه تصمیم بگیرید که از وکیل کمک بگیرید شما مسول پرداخت هزینه های او هستید. چنانچه توانایی پرداخت هزینه ها را ندارید می توانید از کمک های حقوقی (legal aid) استان محل زندگی تان استفاده کنید.
چنانچه تصمیم بگیرم که وکیلم را عوض کنم، چطور باید مدارک لازم را در اختیار او قرار دهم؟
شما باید از وکیل قبلی تان بخواهید که کپی مدارکتان را به شما تحویل دهد تا در اختیار وکیل جدیدتان قرار دهید. چنانچه وکیل قبلی مدارک را به شما تحویل نداد می توانید از اداره ی مهاجرت درخواست کنید که کپی کلیه ی مدارک را در اختیار شما قرار دهد. این مسئولیت شماست که همه ی مدارک را در اختیار وکیل جدیدتان قرار دهید.
چطور باید برای جلسه ی رسیدگی به پرونده ام آماده شوم؟
زمانی که هیئت مهاجرت و پناهندگی فرم اطلاعات فردی شما را دریافت کردند اقدام به بررسی موارد مندرج در آن (که در جلسه ی رسیدگی به پرونده تان مورد بحث قرار می گیرد) خواهند نمود. یکی از افسران اداری به شما اطلاع خواهد داد که چه مواردی را برای بررسی در جلسه مد نظر قرار داده اند و درباره ی آن سوال خواهند کرد و آیا نیاز به مدارک بیشتری می باشد یا خیر.
شما باید اطلاعات ارسالی از موسسه ی قضایی اداره ی مهاجرت را به دقت مطالعه کرده و پاسخ هایتان را آماده کنید. زمانی که تمام این اقدامات انجام شد و آماده ی جلسه بودید به شما زمان جلسه ی بررسی به صورت کتبی ابلغ می شود.
چطور می توانم بفهمم که پرونده ی من در چه زمانی و در کجا مورد بررسی قرار می گیرد؟
شما نامه ای دریافت خواهید کرد که تاریخ، زمان و مکان دقیق جلسه در آن مشخص شده است. باید حداقل حدود 15 دقیقه زودتر از وقت تعیین شده در محل حاضر شوید تا اقدامات اولیه از طریق دفتر پذیرش انجام گیرد.
من نامه ای دریافت کرده ام که از من خواسته شده برای یک مصاحبه حاضر شوم. این نامه برای چیست؟
در بعضی موارد اداره ی مهاجرت تصمیم می گیرد که به جای جلسات رسمی بررسی مصاحبه های کوتاهی ترتیب دهد و به این موارد در اصطلاح "پرونده های فوری" می گویند. چنانچه برای مصاحبه دعوت شده اید باید تمامی مدارک اصلی خود را به همراه یک کپی به همراه داشته باشید. یکی از نمایندگان هیئت تصمیم گیری از شما سوالاتی می پرسد و گزارشی را تهیه می کند. در پایان این نماینده به هیئت پیشنهاد م یدهد که آیا این پرونده بدون برگزاری جلسات رسمی می تواند پذیرفته شود و یا باید در جلسه ی دیگری تصمیم گیری انجام شود. تصمیم نهایی برای پرونده ی شما توسط یکی از اعضا انجام می پذیرد.
چنانچه در پایان مصاحبه نماینده ی هیئت گفت که تصمیم گیری برای پرونده تان بدون برگزاری جلسه ی رسمی امکان پذیر است و یکی از اعضا آن را پذیرفت دیگر جلسه ی رسیدگی برای شما برگزار نمی شود و به شما پناهندگی اعطا می شود. در غثر این صورت یک نسخه از گزارش نماینده در اختیار شما قرار خواهد گرفت و زمانی برای دادرسی پرونده ی شما تعیین می شود.
اگر من و یا وکیلم نتوانستیم در جلسه ی تعیین شده شرکت کنیم چه می شود؟
شما باید در زمان تعیین شده در جلسه حاضر شوید. چنانچه دلیل قانع کننده و موجهی برای عدم توانایی شرکت در زمان تعیین شده داشته باشید می توانید درخواست مربوط به تغییر تاریخ جلسه را به صورت نوشتاری ارسال کنید. چنانچه جلسه در کمتر از دو روز قرار است انجام پذیرد شما ناچار هستید که در آن شرکت کنید.
تنها در صورتی با درخواست شما موافقت می شود که دلیل قانع کننده ای داشته باشید. این تصمیم به سورت نوشتاری به شما اعلام می شود اما چنانچه پاسخی دریافت نکردید می بایست در جلسه ی تعیین شده شرکت کنید.
آیا باید مدرکی به هیئت پناهجو پذیری کانادا ارائه کنیم؟
شما می بایست مدارکی ارائه دهید که حاوی مشخصات هویتی شما باشد به اضافه ی هر مدرکی که ادعای شما را اثبات کند. اگر مدارک شناسایی خود را ارائه ندهید می بایست توضیح دهید که چرا آنها را ندارید و چه اقداماتی را برای دستیابی به آنها انجام داده اید.
نمونه ی مدارک هویتی که می بایست ارائه دهید در زیر آورده شده است
پاسپورت، مدارک مسافرتی، شناسنامه یا گواهینامه ی رانندگی
کارنامه ی تحصیلی، مدارک دانشگاهی یا مدارک مربوط به تخصص شما
مدرک سوء پیشینه یا گواهی پزشکی
کارت عضویت شما در گروه های سیاسی، اتحادیه ها یا گروه های دیگر
مقالات، اخبار و گزارشات در باره ی حقوق بشر در کشور مبدأ
چنانچه مدارک را آماده کردید باید دو کپی از آن را تهیه کرده و به دفتر پذیرش تحویل دهید
چنانچه Canada Border Service Agency نیز در درخواست شما سهیم باشد می بایست یک کپی هم به نماینده ی Canadian Border Service Agency داده شود. مدارکی که ارائه می شوند یا باید تایپ شده و یا کپی شده از اصل مدرک باشند: نباید دست نوشت باشند. تمام مدارک باید بر اوراق (21.5 در 28 سانتی متری) پرینت شوند. در صورت ارائه مدارک به شکل فتوکپی همه ی آنها باید واضح و خوانا بوده و صفحات آنها به ترتیب شماره گذاری شوند.
چه زمانی باید مدارک من به هیئت پناهجوپذیری کانادا تحویل داده شود؟
شما باید اطمینان حاصل کنید که هیئت پناهجو پذیری کانادا کپی همه ی مدارک را – ترجمه شده به انگلیسی یا فرانسوی- در اسرع وقت و نه دیرتر از بیست روز پیش از مصاحبه دریافت خواهد کرد. چنانچه مدارکتان درزمانی که فرم مشخصات فردی خود را تکمیل می کنید در دسترستان می باشد، بهتر است کپی آنها را به فرم مشخصات فردی ضمیمه کرده و آنها را با فرم تکمیل شده به هیئت پناهجو پذیری کانادا ارسال نمایید.
شما می توانید مدارک خود را یا شخصاٌ یا از طریق پستی و یا توسط پیک ارسال کنید. شما همچنین می توانید مدارک خود را از طریق فکس (بجز فرم مشخصات فردی) ارسال کنید به این شرط که تعداد صفحات از 20 عدد تجاوز نکند. شما باید مدارک اصلی را در صورتی که در دسترس باشند همراه خود به محل مصاحبه بیاورید.
آیا مدارک من باید ترجمه شده باشند؟
در صورتی که مدارک اصلی شما به زبان انگلیسی یا فرانسوی نباشند شما باید آنها را به یکی از زبان های رسمی (انگلیس یا فرانسوی) که برای روند رسیدگی درخواست خود برگزیده اید ترجمه کنید. ترجمه ها و اظهارنامه ی مترجمان می بایست همراه کپی مدارک به هیئت پناهجو پذیری کانادا ارائه شوند. اظهارنامه ی مترجمان باید حاوی:
نام مترجم
زبان مبدأ
گواهی با امضاع مترجم که صحت ترجمه را تضمین کند
چنانچه شما نسخه ی انگلیسی یا فرانسوی مدارک خود را تهیه نکنید آنها قابل استفاده در روند رسیدگی نیستند مگر به موافقت عضو تصمیم گیرنده. کار ترجمه می تواند یا توسط مترجم و یا شخص عادی، دوست مورد اعتماد، یکی از اعضای خانواده یا یک داوطلب مشغول به کار در سازمان انجام شود.
چه اقداماتی را در جهت قبول شدن ادعا نامه ام باید انجام دهم؟
این وظیفه به عهده ی شماست که ثابت کنید شما یک پناه جو یا نیازمند حمایت هستید. شما در صورتی پناه جو محسوب می شوید که بر مبنای مسائل نژادی، مذهبی، ملیت، عضویت در گروه اجتماعی خاص یا داشتن نگرش خاص سیاسی از شکنجه و آزار و اذیت در حراس باشید.
شما در صورتی حائز شرایط پنهاهندگی هستید که در صورت بازگشت به کشور خود شخصأ در معرض خطر شکنجه، مرگ، یا رفتار یا جزای خصمانه و غیر معمول باشید.
افراد خاصی از دریافت پناهندگی مستثنا هستند: به عنوان مثال، جنایتکاران و افرادی که پناهنده در دیگر کشورها هستند.
آیا می توانم درخواست پناهندگی خود را بازپس گیرم؟
پیش از مصاحبه چنانچه به هر دلیلی قصد صرف نظر کردن از ادعانامه ی خود را دارید باید به هیئت پناهجو پذیری کانادا در اسرع وقت اطلاع دهید. این کار را می توانید از طریق نامه یا فرم انصراف پناهندگی که در تمام دفاتر هیئت پناهجو پذیری کانادا موجود است انجام دهید. چنانچه از درخواست خود صرف نظر کنید باید خاک کانادا را ترک کنید.
جلسه ی بررسی
چه کسی در مورد درخواست پناهندگی من تصمیم گیری می کند؟
هیئت پناهجو پذیری کانادا جلسه ی بررسی برگزار می کند که در آنجا بتوانید از درخواست خود دفاع کنید. این در صورتیست که پس از مصاحبه به عنوان پناهنده پذیرفته نشده باشید. این جلسات معمولاً با حضور یک عضو هیئت پناهجو پذیری کانادا که دوره های خاصی را در مورد پرونده های پناهندگی گذرانده است انجام می شوند و همچنین برای امنیت شما و خانواده ی شما غیر علنی برگزار می شوند. اگر عضو تصمیم گیرنده شما در شهر شما نباشد جلسه ی بررسی شما به شکل ویدیوکنفرانس خواهد بود که به شما این امکان را می دهد که از طریق تلویزیون، عضو تصمیم گیرنده ی خود را ببینید و با او صحبت کنید.
آیا نیاز به مترجم همزمان دارم؟
هیئت پناهجو پذیری کانادا مترجمی به شکل رایگان در اختیار شما قرار می دهد. اگر شما به مترجم نیاز دارید باید این را در فرم مشخصات فردی خود عنوان کنید، در قسمت مترجم برای زبان ها و گویش های خارجی -ذکر کنید که با کدام زبان خارجی می خواهید ارتباط برقرار کنید. بر اساس زبان خارجی ای که شما انتخاب می کنید (زبان مادری) و زبان رسمی کانادا-انگلیسی و فرانسوی- که شما در قسمت زبان مورد استفاده در روند رسیدگی در فرم مشخصات فردی انتخاب کرده اید مترجمی در اختیار شما قرار می گیرد. مترجمین می بایست اطلاعات شخصی شما را محرمانه نگاه دارند. چنانچه در فهم مترجم مورد نظر دچار مشکل شدید فوراً به عضو تصمیم گیرنده یا افسر تصمیم گیرنده ی پرونده اطلاع دهید.
آیا می توانم شاهدانی همراه بیاورم؟
شما می توانید شاهد به جلسه ی بررسی خود بیاورید چنانچه حس می کنید به پذیرش درخواست پناهندگی شما کمک می کند. شاهد کسیست که از مفاد درخواست پناهندگی شما آگاهی دارد و می تواند اطلاعاتی در اختیار عضو تصمیم گیرنده بگذارد که به او در امر تصمیم گیری کمک کند. شاهد باید آمادگی داشته باشد که به همه ی سؤالاتی که در جلسه ی بررسی پرسیده می شود پاسخ گوید (به این فرایند شهادت دادن گفته می شود).
شما باید اطلاعات مشخصی را تا حد اکثر 20 روز پیش از جلسه ی بررسی به شکل مندرج در اختیار هیئت پناهجو پذیری کانادا قرار دهید، از قبیل:
شماره ی تماس و آدرس یا شماره ی فکس شاهد
شهادت چه مقدار زمان می برد
رابطه ی شما با شاهد
آیا شما می خواهید شاهد شما شخصاً یا تلفنی یا از طریق ویدیو کنفرانس شهادت دهد
آیا شاهد شما نیاز به مترجم دارد
چنانچه شاهد شما متخصص باشد شما باید همچنین گزارشی با امضاء او که محتوی توانایی های تخصصی او و خلاصه ای از شهادت نامه اش است تهیه کنید و به مجموعه ی بالا اضافه کنید. مسئولیت اطمینان از حضور شاهدان در جلسه ی بررسی شما بر عهده ی خود شماست.
روند جلسه ی بررسی چگونه است؟
الف) شما شهادت می دهید
پیش از دادن شهادت از شما خواسته می شود که رسماً اعلام کنید، به این معنی که سوگند بخورید که دروغ نمی گویید. پس از آن ممکن است از طرف افسر تصمیم گیرنده ی پرونده یا عضو تصمیم گیرنده یا مشاور (در صورت حضور مشاور حقوقی) سؤالاتی از شما پرسیده شود. عضو تصمیم گیرنده تأیین می کند که در چه خصوصی از شما سؤال شود و چه کسی اولین سؤال را بپرسد. معمولاً این شخص افسر تصمیم گیرنده ی پرونده ( یا عضو تصمیم گیرنده در صورت عدم حضور افسر تصمیم گیرنده ی پرونده) می باشد. در صورت حضور نماینده ی اداره ی امور مرزی کانادا در جلسه ی بررسی شما، مشاور وزیر ممکن است از شما سؤالاتی بپرسد. اگر مشاور نداشته باشید عضو تصمیم گیرنده و افسر تصمیم گیرنده ی پرونده از شما سؤال های بیشتری می پرسند و به شما این امکان را می دهند که به عضو تصمیم گیرنده هر آنچه به نظرتان مهم می آید بگویید.
ب) شاهدان شهادت می دهند
در صورتی که شاهدی معرفی کرده باشید پس از شهادت شما آنها شهادت خواهند داد. از هر شاهدی که معرفی کرده اید خواسته می شود در اتاق انتظار بماند تا شهادت شما تمام شود. سپس از آنها خواسته می شود که به جلسه بپیوندند. چنانچه شاهدین شما قادر به صحبت به زبان رسمی کانادا-انگلیسی یا فرانسوی- نباشند حق دارند که درخواست مترجم همزمان بدهند در صورتی که این درخواست بیست روز قبل از شروع روند بررسی به هیئت پناهجو پذیری کانادا ابلاغ شده باشد.
ج) در باره ی شواهد ارائه شده نظر داده می شود
پس از اینکه شما و همه ی شاهدینتان شهادت دادند عضو تصمیم گیرنده ممکن است از شما یا از مشاور شما درخواست کند که توضیح دهید چرا فکر می کنید شواهد نشان می دهد که شما شخصی هستید که نیاز به حمایت دارید یا دارای شرایط پناهندگی می باشید. عضو تصمیم گیرنده همچنین ممکن است از افسر تصمیم گیرنده ی پرونده بخواهد که نظر خود را درباره ی ابعاد مختلف درخواست شما بدهد بدون اینکه موافقت یا مخالفت خود را اعلام کند. از شما یا مشاور شما ممکن است درخواست شود که پاسخ خود را در قبال نظرات افسر تصمیم گیرنده ی پرونده بدهید. عضو تصمیم گیرنده تأیین می کند که چه کسی اول صحبت کند.
آیا کودکان من باید در جلسه ی بررسی حضور یابند؟
چنانچه برای کودکان نیز درخواست پناهندگی شده آنها نیز باید در جلسه ی بررسی حضور داشته باشند. معمولاً لازم است که کودکان تنها در ابتدای جلسه برای اطمینان از صحت هویت آنها و برای اطمینان از اینکه به خوبی نمایندگی شده باشند ؛ چه والدینشان باشد یا نماینده ای که برای آنها تعیین شده، قیم یا مشاور حقوقی. پس از این مرحله آنها می توانند جلسه ی بررسی را ترک کنند. لطفاً با شخص معتمدی قرار بگذارید که از کودکانتان در طول جلسه ی بررسی نگهداری کند.
در برخی موارد کودکان بزرگتر می بایست در جلسه ی بررسی حضور داشته باشند. چنانچه شما نگرانی یا سؤالی درباره ی جلسه ی بررسی کودک خود دارید بهتر است پیش از جلسه ی بررسی با هیئت پناهجو پذیری کانادا تماس حاصل کنید.
چه زمانی از تصمیم گرفته شده در باره ی درخواستم مطلع می شوم؟
عضو هیئت پناهجو پذیری کانادا مشخص می کند که آیا شما پناهنده هستید یا شخصی که نیاز به حمایت دارد. نتیجه ی درخواست شما ممکن است در پایان جلسه ی بررسی به طور شفاهی دریافت کنید یا دیرتر به شکل مکتوب. ممکن است دریافت نتیجه ی شما چند روز یا چند ماه در مورد پرونده های پیچیده تر طول بکشد.
پس از تصمیم گیری چه اتفاقی می افتد؟
چنانچه تصمیم اخذ شده مثبت باشد، هیئت پناهجو پذیری کانادا برای شما نامه ای ارسال می کند که محتوی نتیجه است. پس از آن شما می توانید درخواست اقامت خود را به اداره ی مهاجرت کانادا ارسال فرمایید. در این درخواست می توانید بستگان درجه ی یک خود را نیز اضافه کنید.
چنانچه درخواست پناهندگی شما رد شده باشد، هیئت پناهجو پذیری کانادا به شما نامه ای حاوی تصمیم اخذ شده و توضیحی درباره ی دلیل این تصمیم ارسال می کند. شما می توانید پس از آن درخواست رسیدگی و اعتراض به نتیجه ی منفی اخذ شده را در دادگاه فدرال کانادا پیگیری کنید.
آیا پس از دریافت نتیجه ی محرومیت از درخواست می توان درخواست جدیدی داد؟
چنانچه درخواست پناهندگی شما رد شد، شما می توانید در آخرین مرحله درخواست (Pre removal risk assessment) را بدهید تا ریسک در معرض خطر قرار گرفتن شما را در صورت بازگشت به ایران بررسی کنند. برخی از درخواست های رد شده در دوره های گذشته به همین شکل پذیرفته شده است و هم اکنون به آنها اقامت کانادا اعطا شده است.
وکیل حقوقی چقدر مزد دریافت می کند؟
اگر ثابت شود که درآمد شخص پایین است و قادر به پرداخت هزینه ی حقوقدان نیست، دولت کانادا حقوقدانی در اختیار او قرار میدهد و لازم نیست که پناهجو هزینه ای پرداخت کند. اما اگر شرایط مالی پناهجو مناسب باشد و می تواند هزینه ی وکیل را پرداخت کند می تواند به یکی از وکلای رسمی امور مهاجرت مراجعه و از آنها کمک بخواهد.
آیا در ابتدای ورود به کانادا سازمانی وجود دارد که از من حمایت مالی کند؟
در کانادا ساز و کاری وجود دارد که از افرادی که درآمدی ندارند حمایت مالی می کند. به این کمک ها اصطلاحاً (Welfare) گفته می شود. برای دریافت این کمک ها ابتدا باید درخواست آن را به وزارت کار و امور اجتماعی بدهید. مقدار این کمک ها و پرسه ی دریافت آن از استان به استان متفاوت می باشد.
برای گرفتن وکیل حقوقی چه باید کردن و چگونه ارزیابی می شود؟
برای دریافت این کمک با شما مصاحبه ای تلفنی انجام می شود. چنانچه از کمک مالی دولتی استفاده می کنید(welfare) هزینه ی حقوقدان از طرف اداره ی مهاجرت پرداخت می شود. چنانچه از این کمک ها استفاده نمی کنید از طرف اداره ی مهاجرت بررسی ای صورت می گیرد و در صورت اثبات پایین بودن درآمد شما، به شما کمک حقوقی (Legal aid) تعلق می گیرد.
حمایت قانونی چه تفاوتی با پناهندگی دارد؟
حمایت قانونی به حالتی گفته می شود که شخص دارای حمایت مالی و قانونی می باشد اما اقامت دائم را دریافت نکرده. به این اشخاص پناهجو گفته می شود. معمولاً بین درخواست پناهندگی تا برگزاری دادگاه پناهجو از حمایت قانونی برخوردار است.
آیا کسی که به شکل قانونی وارد کانادا شده (با ویزای دانشجویی، ویزای کار، به عنوان گردشگر) می تواند قبل از اتمام اقامت موقتش درخواست پناهندگی دهد؟
اینکه شما به طور قانونی یا قیر قانونی وارد کانادا شده باشید مهم نیست. در هر حال شما می توانید درخواست پناهندگی دهید. تنها باید اثبات کنید که شرایط شما در کشورتان به گونه ایست که اگر برگردید ممکن است مورد اذیت و آزار و شکنجه یا مجازات قرار گیرید.
من یک بار از یک کشور اروپایی درخواست پناهندگی کرده ام آیا می توانم باری دیگر از کانادا درخواست پناهندگی کنم؟
در صورتی که درخواست پناهندگی شما از کشوری اروپایی رد شده باشد و در معرض بازپس فرستادن قرار داشته باشید و در نتیجه ترسی از هرگونه شکنجه و یا مجازات داشته باشید، می توانید از کانادا درخواست پناهندگی کنید. البته آمریکا از این قاعده مستثناست یعنی شما نباید از خاک آمریکا وارد کانادا شده باشید. چنانچه قبلاً به کشور اروپایی سفر کرده اید ولی درخواست پناهندگی نداده اید باید جواب قانع کننده ای را برای دلیل عدم درخواست پناهندگی در کشور مربوطه ارائه کنید چون از شما سوال می شود که چجرا در آن کشور که از امنیت برخوردار بودید درخواست نداده اید؟
در کدام شهر کانادا می بایست درخواست پناهندگی داد؟
در صورت ورود غیر قانونی، در فرودگاه شما می توانید درخواست پناهندگی خود را ارائه کنید. چنانچه قانونی وارد کانادا شده باشید در هر شهری از کانادا در اداره ی مهاجرت می توانید درخواست پناهندگی بدهید.
پناهندگان در بدو ورود در چه مکانی سکنا می کنند؛ آیا خدمات دولتی (کمپ (شلتر)، خانه های دولتی) شامل حالشان می شود؟
پناهندگان در بدو ورود چنانچه آشنا یا دوستی داشته باشند می توانند آنجا ساکن شوند تا به درخواست دریافت کمک های مالی و دریافت خانه های دولتی آنها رسیدگی شود اما اگر آشنایی در کانادا ندارند می توانند به شلتر بروند (خانه هایی که از طرف دولت کانادا در اختیار افراد قرار می گیرد).
پناهندگان از چه کمک های بهداشتی بهره مندند؟ آیا بیمه ی درمانی خاصی برای آنها درنظر گرفته شده؟ اگر شده به چه ترتیب باید درخواست دهند؟
کسانی که تحت حمایت هستند و هنوز اقامت دائم خود را نگرفته اند برگه ی بیمه ای دریافت می کنند با نام اختصاری (IFH) این برگه هزینه ی بیمارستان، پزشک و خدمات اورژانسی را پوشش می دهد.
کسانی که زبان مکالمه ی کانادا- انگلیسی یا فرانسه- را نمی دانند آیا دسترسی به خدماتی دارند که در آموزش زبان و راهنمایی آنها در هماهنگ شدن و زندگی در جامعه ی کانادا به آنها کمک کند؟
در کانادا مراکز زبانی هست به نام اختصاری ESL که به شکل رایگان به تازه واردین آموزش زبان انگلیسی می دهند. همچنین پس از اخذ اقامت دائم می توانند برای گرفتن پذیرش در دانشگاه یا کالج و حتی دریافت بورسیه تحصیلی اقدام کنند.
آیا می توانم درخواست اجازه ی کار دهم؟ آیا اگر مشغول به کار شوم از کمک های مالی دولتی محروم می شوم؟
بله. شما می توانید زمانی که پناهجو هستید درخواست اجازه ی کار دهید. در صورتی که شغلی گرفتید و درآمدی کسب کردید اگر حقوق شما کفاف مخارج اولیه ی شما را ندهد کمک مالی دولتی قطع نخواهد شد.
آیا سازمان IRQR افرادی را که در امر انتقال پناهندگان به خارج از ایران مشغولند می شناسد و آیا می تواند در این امر به افراد پناهجو کمک کند؟
ما با این افراد در ارتباط نیستیم و کسانی که قبلا به دیگر اعضای سازمان کمک کرده اند نیز نتوانسته ایم ارتباط برقرار کنیم. لازم به ذکر است که در صورت مشورت با اشخاصی همچون کسانی که در انتقال شما به آن کشور کمک کرده اند، دوست، یا هر شخص غیرمتخصص در باره ی صحت اطلاعات او مطمئن شوید. به عبارت دیگر با هر شخصی که ادعا کرد در باره ی این موضوع مطلع است مشورت نکنید.
سازمان IRQR چه کمک هایی می تواند به ما کند؟
سازمان دگرباشان ایرانی می تواند از ابتدای مراحل پناهندگی با شما همراه شود و می توانید در موارد مختلف از خدمات مشاوره سازمان استفاده کنید. همچنین سازمان گزارش کاملی از وضعیت دگرباشان ایرانی برای اداره ی مهاجرت و وکیل قانونی شما ارسال خواهد کرد که به تصمیم گیری آنها کمک کند. همچنین معمولا در دادگاه هی پناهندگی شما نماینده ای از طرف سازمان شرکت خواهد کرد.
چنانچه پاسخ سوالات خود را دریافت نکرده اید لطفا به آدرس ایمیل info@irqr.net تماس بگیرید.
با تشکر از مهرنوش و پیام که ما را در تهیه ی این مجموعه یاری کردند.
گذرنامه پناهندگی سیاسی
Resedokument - Persiska
برای دریافت گذرنامه سیاسی شما میبایستی بی تبعیت و واجد شرایط معاهده بین المللی سال ۱۹۵۴ نیویورک بوده و یا اینکه بعنوان پناهنده برمبنای معاهده بین المللی سال ۱۹۵۱ ژنو پذیرفته شده باشید.
Other languages
Share
شوهر و زن و یا فرزندان صغیر شما هم میتوانند گذرنامه سیاسی درخواست کنند. آنها خودشان نیازی به واجد شرایط بودن معاهدات بین المللی ندارند ولی بایستی دارای تابعیتی که شما دارید بوده و اجازه اقامت در سوئد داشته باشند.
سفرکردن با گذرنامه سیاسی
گذرنامه سیاسی واجد شرایط پاسپورت برای همه کشورهای اتحادیه اروپا است و میتوان با آن به تمامی آن کشورها سفر کرد. ولی اگر چنانچه پناهندگی شما برمبنای معاهده بین المللی ۱۹۵۱ باشد، درگذرنامه تان ذکرمیشود که شما به کشورخود و یا کشوری که از آنجا فرارکرده اید حق سفر ندارید.
بدینصورت شما درخواست گذرنامه سیاسی میکنید
ازطریق فرم شماره ۱۰۸۲۱ پاسپورت سیاسی درخواست ansökan om resedokument میکنید.
میتوانید این فرم درخواستی را پرینت کرده و یا ازطریق وبگاه اداره امور مهاجرین سفارش دهید.
شما فرم درخواستی خود را شخصا به یکی از دفاتراداره امور مهاجرت تحویل میدهید. برای انجام اینکار باید ازقبل وقت رزروکنید. واین وقت را ازطریق این سایت رزرو میکنید www.migrationsverket.se/tidsbokning(به سوئدی)
توجه داشته باشید که همه کسانی که درخواست گذرنامه سیاسی میکنند حتی بچه ها هم باید هنگام درخواست حضورداشته باشند.
هنگام تحویل فرم درخواستی مدارک زیر را باخود همراه داشته باشید؛
•فرم درخواستی، پرشده و امضاء شده
•گذرنامه خود، اگرچنانچه دارید
•مدارک دیگری که هویت شما را ثابت میکند، برای نمونه کارت شناسایی، شناسنامه ویابرگه نظام وظیفه اگرفاقد گذرنامه هستید
•کارت اجازه اقامت و یا برگه اجازه اقامت دائم
•اگر گذرنامه سیاسی خود را گم کرده و درخواست گذرنامه جدیدی میکنید کپی برگه گزارش به پلیس دررابطه با مفقودشدن گذرنامه سیاسی تان را به همراه داشته باشید.
هنگام تحویل فرم درخواست اداره امورمهاجرت ازشما عکس و اثرانگشت میگیرد.عکس واثرانگشت شما ومشخصات شخصی شما دریک تراشه رایانه ای درگذرنامه سیاسی ذخیره میشود. کودکان زیرشش سال نیازی به دادن اثرانگشت ندارند.
بچه های زیر ۱۸ سال
بچه های زیر ۱۸ سال خودشان نمیتوانند درخواست گذرنامه سیاسی بکنند. این سرپرست ویا قیم بچه است که برای اودرخواست پاسپورت سیاسی میکند.
درصورتیکه فرزند دوسرپرست داشته باشد بایستی هردو رضایت داده و زیربرگه درخواستنامه فرزند را امضاء کنند. اگر یکی از سرپرستان به همراه فرزند برای تحویل فرم درخواست به اداره مهاجرت مراجعه کند، سرپرست دوم بایستی از قبل زیر فرم درخواستی را امضاء کرده باشد. امضاء ها باید ازطرف شخص سومی تصدیق شوند.
فرزندی که هیچ کدام از پدرومادرش درسوئد نباشند هنگام تحویل فرم درخواست به اداره مهاجرت بایستی قیم خود را به همراه داشته باشد.
پس ازآنکه فرم درخواستنامه را دریافت کردیم
دروبگاه اداره امور مهاجرت میتوانید مطالعه کنید که مدت انتظار درحال حاضرچقدراست. اگرما نیازبه اطلاعات بیشتری ازشما داشته باشیم زمان تصمیم گیری طولانی ترمیشود.
هنگامی که اداره امورمهاجرت درخواست شما را بررسی میکند اطلاعاتی ازمرکزثبت سوء ظن وکیفری پلیس دریافت میکند.
پس ازتصمیم گیری
وقتی تصمیم اتخاذ شود شما یک نامه دریافت خواهید کرد. اگر ادارۀ مهاجرت تصمیم گرفته باشد که شما یک مدرک سفر (پاسپورت سیاسی) دریافت کنید، یک نامه برای شما ارسال خواهد شد که پاسپورت برای تحویل گرفتن آماده است. وقتی این نامه را دریافت کردید یک وقت مراجعه (به انگلیسی) به ادارۀ مهاجرت رزرو کنید تا آنرا از ادارۀ مهاجرت تحویل بگیرید. شما بایستی شخصاً مراجعه کنید، مبلغ 350 کرون پرداخت کرده تا بتوانید پاسپورت خود را دریافت کنید.
اگرچنانچه اداره مهاجرت با درخواست شما موافقت نکند
اگر اداره امورمهاجرت درخواست گذرنامه سیاسی شما را رد کند میتوانید روی این تصمیم اعتراض کنید. ازتاریخی که جواب رد به شما ابلاغ میشود تا مدت سه هفته باید نامه استیناف شما به اداره مهاجرت برسد.
ناهندگی و انتخاب وکیل
Siamak Rezanouri
امتیاز کاربر: / 13
بد خوب
داستان جوزف:
"من سريعآً به مشاوره نیاز داشتم. کارت او را در ویترین مغازه دیدم. یک دفتر شیکی داشت و رفتارش خیلی دوستانه بود. به او گذرنامه و بیشر پولی را که توانسته بودم با خودم بیاورم دادم. او خیلی اطمینان بخش بود و بنظر مطمئن می رسید که می تواند مسائل را برایم حل و فصل کند. من الان می فهم که در آن زمان بیش از حد به او اعتماد داشتم ولی در آن شرایط نمی دانستم که برای مشاوره به کجا باید رجوع کنم. هر چه گذشت سخت تر می شد با او صحبت کرد و همیشه سرش شلوغ بود و به تماس های تلفنی من جواب نمی داد. هیچ تصوری نداشتم که چه اتفاقی داشت رخ می داد. بالاخره متوجه شدم که هر چند او تقاضای من را تحویل وزارت کشور داده بود ولی بجر آن دیگر کاری نکرده بود. یک روز به دفتر او رفتم و دیدم که آنجا خالی است. من دیگر او و پولم را ندیم و بالاخره بازداشت شدم. خوشبختانه من یک مشاور خوبی را پیدا کردم که توانست همه مسائل را برایم حل و فصل کند."
چرا به مشاور یا وکیل خوب نیاز دارید؟ چون در غیر این صورت امکان دارد:
* مقررات را بدون آنکه آگاه باشید نقض کنید.
* از مقررات به بهترین نحو در جهت کمک به تقاضای تان استفاده نکنید.
* برخی مواقع اداره مهاجرت اشتباه می کند و شما بدون مشاوره ممکن است نتوانید این اشتباهات را پیدا کنید و یا آنها را به چالش به طلبيد.
* دوستان خوش نیت ممکن است به شما مشاوره بدهند ولی سیستم اغلب در حال تغییر است و از اینرو لازم است که شما مشاوره حقوقی مناسب بگیرید.
چرا باید وکیل یا مشاور خوب، مجاز و با تجربه استخدام کنید؟
زیرا یک وکیل یا مشاور متقلب یا ناوارد ممکن است:
* به شما بطور مناسب مشاوره ندهد
* به شما بر سر پول و مدارک تان کلک بزند
* شواهدی که برای کمک به تقاضای شما لازم است را یا تهیه نکند و یا فراموش کند که آنها را به اداره مهاجرت نشان بدهد
* برایش مهم نباشد که شاهدین مهمی را که می توانند روایت شما را تایید کنند مصاحبه کند
* فورم تقاضای شما را خوب پر نکند و یا آن را اصلا پر نکند
* شما را در دادرسی بد نمایندگی کند و یا اصلا در این دادرسی شرکت نکند.
همه اینها می تواند باعث شود که تقاضای پناهندگی شما رد شود حتی اگر که دلایل شما قوی باشند.
* حواس تان به افرادی باشد که به شما می گویند "اگر قرار است چیزی رایگان باشد حتما چیز خوبی نیست" یا "همان قدر چیز گیرت می آید که بابت آن پرداخت می کنی". بسیاری از وکلاء مجرب برای اینکه به شما مشاوره رایگان بدهند هزینه خود را از کمیسیون خدمات حقوقی دریافت می کنند. با این وجود یک وکیل کلاهبردار یا ناوارد ممکن است برای مشاوره بدی که به شما می دهد هزینه گزافی از شما بگیرد.
* مقامات دولتی، منجمله ماموران اداره مهاجرت، ممکن است به شما بگویند که به مشاوره حقوقی نیاز ندارید. ما فکر می کنیم هر فردی که در کانادا تقاضای پناهندگی می کند لازم است که از مشاوره حقوقی برخوردار شود. دلیل این کار این است که یک وکیل / مشاور از قانون اطلاع دارد و می تواند آن را در رابطه با وضعیت شما چنان بکار بندد که بیشترین امکان موفقیت تقاضای پناهندگی تان را ممکن سازد.
آنچه باید برای گرفتن مشاوره انجام بدهید یا ندهید:
بسرعت مشاور حقوقی بگیرید
مواظب کلاهبرداران باشید
شما ممکن است افرادی را ملاقات کنید که در کنار سفارت خانه های کانادا در سراسر دنیا پرسه میزنند یا کنار میز اطلاعات فرودگاه و یا در خارج بندری که بدوا از آنجا وارد کانادا شده اید حضور دارند و به شما می گویند که وکیل یا مشاور حقوقی هستند. آنها ممکن است بگویند که می خواهند به شما کمک کنند حال آنکه در اساس می خواهند به شما کلک بزنند.
داستان اکبر:
اکبر برای اخذ روادید تحصیلی به سفارت کانادا مراجعه کرده بود که فردی که مدعی بود مشاور مهاجرت است او را تور می زند و از او می خواهد اسنادش را بهمراه ۲۰۰ دلار به وی بدهد. آنها او را پس از معطلی بسیار با تعدادی فرم و کاغذ بالاخره راهی درب سفارت کردند. اکبر پس از تکمیل فرمهای اصلی فهمید که این آقا اصلاً فرم های او را اشتباهی پر کرده! بالاخره اکبر با تاخیر به جایی که اول می خواست برود رسید ولی از کلاهی که به سرش رفته بود عصبانی و ناراحت بود.
قبل از اینکه اسنادتان را به کسی بدهید یک لحظه صبر و فکر کنید
برخی اوقات وکلاء یا مشاورین حقوقی لازم است تا اصل اسناد هویتی شما را داشته باشند برای اینکه بعنوان مثال آنها را به سفارت خانه ها یا اداره مهاجرت بفرستند. شما باید از این اسناد کپی بردارید و همینطور برای لیست اسنادی که تحویل می دهید یک رسید بگیرید. ولی مواظب وکیل و یا مشاوری باشید که اصل اسناد شما را بدون هیچگونه دلیل موجهی نگه می دارد چه اینکه ممکن است با این کلک می خواهد که شما را بعنوان موکل خودش حفظ کند. اسناد خود را حفاظت کنید، آنها چیزهای با ارزشی هستند و اگر به دست آدم ناباب بیفتند ممکن است یک فرد بزهکار آنها را برای یک مقدار پول قابل ملاحظه بفروشد.
لطفا این کارها را نکنید:
همیشه به حرف دوستان خوش نیت تان گوش نکنید. خوش باور نباشید. مواظب دوستانی باشید که به شما پیشنهاد می کنند بخشی از داستان تان را ببافید؛ این اغلب به مشکل منجر خواهد و یا با این کار شما (و دوستان تان) ممکن است مرتکب یک جرم جنایی شده باشيد.
داستان احمد:
احمد از چچن می آید و مسلمان است. به او گفته شده بود که بهتر است ذکر نکند که مسلمان است زیرا "مردم در غرب آنها را دوست ندارند". متاسفانه او این را باور کرد و به مقامات گفت که روس است. او امکان گرفتن پناهندگی را با این دروغ گفتن از بین برد.
فکر نکنید که هر کس از شما پول خواست کلاهبردار است
این همیشه صدق نمی کند. وکلاء/مشاورین خوبی هم هستند که از «امداد حقوقی» (legal aid) کار قبول نمی کنند. از اینرو عادی است که آنها بابت کارشان حق الزحمه بگیرند. امداد حقوقی پولی است که بابت مشاوره و کمک حقوقی به کسانی داده می شود که پس انداز کمی دارند و کم درآمد هستند. اگر به شما از طرف « سرویس سراسری کمک به پناهندگان» کمک می شود در آنصورت خود به خود مشمول امداد حقوقی برای مشاوره درباره مسائل پناهندگی و مهاجرت تان می شوید. کمیسیون خدمات حقوقی حق الزحمه وکلاء/مشاورینی را پرداخت می کند که از طرف این نهاد برای کمک حقوقی تایید شده اند.
تحت تاثیر کسانی قرار نگیرید که به شما پول یا هدیه می دهند
اگر کسی به شما مزایایی مانند پول و یا تلفن موبایل عرضه کرد تا موکل او بشوید به احتمال زیاد آن فرد یک کلاهبردار بی عرضه است. هر چند ممکن است این چیزها در زمان خودش وسوسه انگیز باشد ولی این هدایا اگر شما تقاضای پناهندگی تان رد شود هیچ ارزشی ندارند.
اشتباهاتی که افراد مرتکب می شوند وقتی که تجارب قبلی شان را توضیح می دهند:
وقتی که شما اول وارد کانادا می شوید ممکن است خسته، وحشت زده و تنها باشید. احتمالا در آن شرایط مشغله اصلی شما این است که به شما اجازه بدهند وارد کشور بشوید. ممکن است بیش از آن ترسیده باشید که بخواهید به افسر بازپرس چیز زیادی درباره زندگی تان بگویید. یا ممکن است وسوسه بشوید که هر چه را می توانید بگویید تا آنچه را بیش از همه می خواهید بدست آورید – یک جای امن برای زندگی کردن. لطفا همان اشتباهاتی را که دیگران مرتکب شده اند شما انجام ندهید. اگر این کار را بکنید، ممکن است امکان بردن تقاضای پناهندگی تان را از دست بدهید و به همان جایی برگردانده شوید که از آنجا آمده بودید.
لطفا این کارها را بکنید:
تمام حقیقت را بگویید
اگرکمیته پناهندگی دریابد که شما دروغ گفته ايد – حتی اگر فقط یک دروغ باشد، در آنصورت آنها احتمال بسیار کمی دارد که به هر چه دیگر می گویید باور کنند حتی اگر تماما راست باشند. آنها فکر می کنند شما فرد قابل اعتمادی نیستید و قابلیت گفتن دروغ های دیگر هم دارید.
جزییات کافی بدهید
بسیار مهم است که برای اولین بار که ماموران امنیت مرزی را ملاقات می کنید به آنها اطلاعات کافی بدهید. اگر شما گفته های خود را تغییر بدهید و یا به آنها بعدا چیزی اضافه کنید اداره مهاجرت ممکن است فکر کند که شما برای اینکه با تقاضای پناهندگی تان موافقت شود دارید دروغ می گویید.
داستان فیلیپه:
وقتی از او پرسدند که چند بار بازداشت شده بود، فیلیپه شانه هایش را بالا انداخت و گفت "یکبار". او درباره آخرین باری که برای دو ماه بازداشت شده بود و همان باعث شده بود که کشورش را ترک کند فکر نکرده بود. بعدا وقتی که مشاورش اظهاریه کامل او را تهیه می کرد معلوم شد که او در طول زندگی اش بارها در بازداشت پلیس بوده است، در خیلی از موارد فقط برای یکی دو ساعت. فیلیپه آنقدر به این وضعیت عادت کرده بود که دیگر به آن بعنوان بازداشت شدن فکر نمی کرد – برای او این وضعیت بخشی از زندگی اش شده بود.
اضافه کردن جزییات بیشتر به کمیته پناهندگی اجازه داد فکر کند که فیلیپه برای بهتر کردن امکان موفقیت تقاضای پناهندگی اش داشت اغراق می کرد. این باعث شد که تقاضای او برای پناهندگی کمتر باورکردنی بشود.
همه چیزهایی را که رخ داده ذکر کنید حتی اگر آنها شرم انگیز، خصوصی و دردآور است
دشوار است که به کسی که او را هرگز قبلا ملاقات نکرده ايد و نمی دانید که آیا می توانید به او اعتماد کنید مثلا بگویید که به شما تجاوز شده یا شکنجه شده اید. ولی بسیار مهم است که شما این کار را بکنید وگرنه ممکن است تقاضای پناهندگی رد شود. اگر شما زن هستید و مایلید با یک زن دیگر صحبت کنید و یا اگر مرد هستید و مایلید با یک مرد صحبت کنید شما می توانید این را به وکیل/مشاورتان توضیح دهید.
به یاد داشته باشید که برخی لغات در کانادا ممکن است مفهوم دیگری داشته باشد
بعنوان مثال افرادی که از خارج از کانادا می آیند معمولا به روابط غیرخونی شان بعنوان "بردار"، "خواهر" یا "فرزند" ارجاع می دهند بدون آنکه متوجه باشند که این واژه ها مفهوم مشخص تری در بریتانیا دارد. اگر شما به کمیته پناهندگی بگویید که فرد معینی "برادر" شماست وقتی که او با شما نسبت خونی ندارد آنها ممکن است فکر کنند که شما دروغگو هستید و بنابراین ممکن است درباره هر چیز دیگری هم دروغ بگویید.
با اشتباهات مقابله کنید
اگراداره مهاجرت و پناهندگی اطلاعات شخصی شما را به غلط ثبت کرده است و یا نام و محلی را غلط نوشته است درست است که به محض اینکه متوجه آنها شدید این را ذکر کنید. اگر شما این کار را نکنید می تواند برایتان مشکل درست کند بعنوان مثال اگر باعث شود که با شواهدی که در دفاع از تقاضای پناهندگی تان عرضه می کنید جور در نیاید. اگر شما خودتان احساس راحتی نمی کنید که این را به مامور اداره مهاجرت بگویید در آنصورت از وکیل یا مشاورتان بخواهید که این کار را بکند.
لطفا این کارها را نکنید:
به عمد از گفتن چیزی غفلت نکنید
این نیز خودش معادل دروغ گفتن است و اگر متوجه دروغ گفتن تان بشوند باعث می شود که امکان گرفتن پناهندگی تان کمتر شود.
به این علت که فکر می کنید بی ربط است از گفتن چیزی غفلت نکنید
هر جزییاتی هر چقدر که ممکن است از نظر شما کوچک و بی اهمیت باشد ممکن است در واقع مهم باشد. بهتر است که کمیته پناهندگی و وکیل/مشاورتان تصمیم بگیرند چه چیزی مربوط یا بی ربط است. اگر شما چیزی را جا بیاندازید این کار وکیل/مشاورتان را سخت تر می کند که به شما درست کمک کند. ولی به همان اندازه مهم است که چیزی را از خودتان نبافید – بعنوان مثال اگر شما چیزی را مانند نام، تاریخ و محلی را بیاد نمی آورید در آنصورت آن را باید همانطور بگویید.
فقط آن چیزی را نگویید که کمیته پناهندگی مایل است بشنود
اگر شما سعی کنید حدس بزنید که ماموران اداره مهاجرت چه چیزی را مایل اند بشنوند تا اینکه صرفا حقیقت را بگویید در آنصورت ممکن است برای خودتان مشکلات جدی درست کنید. این ماموران ممکن است فکر کنند که شما سعی می کنید چیزی را از آنها مخفی نگه دارید.
راهنمایی مهم ۱: چگونه می توانید کمک کنید که روال کارتان خوب پیش برود
* به وکیل/مشاورتان همه داستان را بگویید.
* به وکیل/مشاورتان بیشترین مقدار جزییات درباره تجارب قبلی تان را بدهید.
* در تماس با وکیل/مشاورتان بمانید – به این نحو می توانید مطمئن شوید که اگر چیزی دچار اشتباه شود اجتناب کنید، بعنوان مثال، اینکه مهلت نهایی برای کاری را فراموش کنید و یا یادتان برود در مصاحبه مهمی شرکت کنید.
* اداره مهاجرت و وکیل/مشاورتان را از هر تغییری در آدرس و شماره تلفن تان مطلع کنید.
* نسخه اصلی اسناد مربوط به مهاجرتان را در جای امنی نگه دارید.
* مطمئن شوید که به موقع در دادرسی، وعده های ملاقات ها و مصاحبه هایتان شرکت می کنید.
راهنمایی مهم ۲: چگونه می توانید تشخیص دهید که وکیل/مشاورتان کارتان را خوب انجام می دهد.
* آیا او از شما یک اظهاریه دقیق گرفته است یا نه؟
* آیا او زمان همه تاریخ ها، اسامی محلات، سیر وقایع و نام افرادی که درباره وقایع مربوط به پناهندگی تان نقشی داشتند و نوع رابطه ای که با آنها داشته اید را دقیقا چک کرده است؟
* آیا او به شما درباره امکان موفقیت تقاضای پناهندگی تان مشاوره داده است؟
* آیا او به شما سیر روال اداری کار را بروشنی توضیح داده و گفته است که اقدامات بعدی که مایل است انجام دهد چه هستند؟
* آیا او به شما کپی اسناد مهم مانند نامه هایی که درباره تقاضای پناهندگی تان به وزارت کشور یا هر کس دیگر فرستاده شده را داده است؟
* آیا او بروشنی به شما توضیح داده است که چه چیزی شما می توانيد از او توقع داشته باشید و در عوض چه چیزی او از شما توقع دارد؟
* آيا او اطلاعات مربوط به چه گونگی شکايت از خدمات اش را به شما داده است؟
اگر پاسخ به همه این سئوالات "مثبت" است در آنصورت شما می توانید بطور معقولی مطمئن باشید که وکیل/مشاورتان دارد کار شما را بخوبی انجام می دهد.
مترجمین
* مترجمین حق ندارند به شما مشاوره حقوقی بدهند – این مغایر با قانون است.
* هر چند که مایه دلگرمی است که شما بتوانید با فردی که زبان تان را تکلم می کند صحبت کنید ولی به یاد داشته باشید که مترجمین متخصص حقوقی نیستند و برخی اوقات از طرف وکلاء/مشاورین متقلب برای جلب موکلین جدید، انجام مصاحبه و تامین مشاوره بکار گرفته می شوند.
* اگر شما مظنون هستید که مترجم دارد آنچه را می گو یید به غلط ترجمه می کند در آنصورت باید فورا این را به وکیل/مشاور یا اداره مهاجرت اطلاع بدهید حتی اگر این بدین معنا باشد که مصاحبه شما متوقف شود.حتی اگر شما نمی توانید به زبان آنها صحبت کنید سعی کنید این را برای آنها روشن کنید که شما از دست مترجم تان راضی نیستید.
چگونه می توانید وکیل/مشاورتان را درصورتیکه از دست آنها ناراضی هستید عوض کنید
شما حق دارید از مشاوره مناسب برخوردار شوید و همینطور حق دارید اگر از کاری که وکیل/مشاورتان برای شما انجام می دهد راضی نیستید شکایت کنید. ولی به یاد داشته باشید صرف اینکه وکیل/مشاوری به شما آنچه را که مایل هستید بشنوید نمی گوید این بدین معنا نیست که او کارش را بخوبی انجام نمی دهد.
تغییر وکیل/مشاورتان کاری نیست که شما باید براحتی انجام بدهید ولی اگر از آنها مشاوره خوب دریافت نمی کنید در آنصورت این کاری است که باید انجام دهید. اگر شما امداد حقوقی دریافت می کنید در آنصورت تنها در شرایطی که دلایل کافی وجود داشته باشد می توانید وکیل /مشاورتان را عوض کنید. اگر مایلید این کار را بکنید در آنصورت هر چه زودتر که اين کار را بکنید بهتر است. شما نمی توانید دو وکیل/مشاور همزمان داشته باشید.
مطمئن شوید که یک وکیل/مشاور جدید مایل است که کار روی تقاضای پناهندگی تان را بپذیرد قبل از اینکه شما وکیل/مشاور قبلی تان را ترک کنید. تغییر وکیل/مشاور ممکن است کار دشواری باشد زیرا تعداد کمی از آنها حاضرند کار روی تقاضاهای پناهندگی را از وکیل/مشاور دیگری تحویل بگیرند. این مزید بر علت است که چرا باید از همان اول کار وکیل/مشاور خوبی پیدا کنید.
اگر شما نتوانید وکیل/مشاوری را پیدا کنید که در مجاورت شما دفتر وکالت دارد در آنصورت ممکن است مجبور شوید برای دیدن او مسافرت کنید. اگر مشمول دریافت امداد حقوقی می شوید در آنصورت ممکن است برای مخارج مسافرت تان برای دیدن وکیل هم کمک مالی بگیرید. این را با وکیل/مشاورتان قبل از اینکه آنها را ببینید درمیان بگذارید.
مراکز زیر منابع مطمئن برای معرفی یک وکیل/مشاور مناسب به شما هستند:
جامعه متخصصین مهاجرت کانادا
https://www.csic-scci.ca
کانون وکلای کانادای شمالی
http://www.lsuc.on.ca
کانون وکلای استان بریتیش کلمبیا
http://www.lawsociety.bc.ca
کانون وکلای استان کبک
http://www.cdnq.org/en
کانون وکلای استان آلبرتا
http://www.lawsocietyalberta.com
کانون وکلای استان نیوبرانزویک
http://www.lawsociety-barreau.nb.ca
کانون وکلای استان مانیتوبا
http://www.lawsociety.mb.ca
کانون وکلای استان ساسکاچوان
http://www.lawsociety.sk.ca
حمایت شده از طرف